Skip to main content

To: Ani Brnabić - predsednici Vlade Republike Srbije

Zaustavimo iseljavanje studenata iz Studentskog grada

Ani Brnabić - predsednici Vlade Republike Srbije
Predragu Juškoviću - direktoru preduzeća "Pete evropske univerzitetske igre Beograd 2020"
Goranu Miniću - direktoru Ustanove Studentski centar „Beograd“

Mi, dolepotpisani studenti i studentkinje, stanari i stanarke Studentskog grada i 4. aprila, kao i solidarni građani i građanke, želimo da iskažemo svoje nezadovoljstvo odlukom Studentskog centra i Vlade Republike Srbije da zarad potrebe smeštanja učesnika i učesnica Evropskih univerzitetskih sportskih igara 2020. godine, u periodu od 20. juna do 1. avgusta 2020. god., isele sve one koji trenutno stanuju u Studentskom gradu i u A bloku Doma „4. april“. Studentima koji žive u A bloku Doma „4. april“ smeštaj je uskraćen na još duži vremenski period – do novembra, zbog renoviranja u tom domu, pri čemu im nije im obezbeđen nikakav alternativni smeštaj za taj period.Ovom odlukom korisnici domova lišeni su zadovoljavanja elementarnih potreba poput smeštaja, ishrane, prostora za učenje u toku ispitnih rokova, stoga zahtevamo:

1. Momentalno povlačenje odluke o iseljavanju studenata iz studentskih domova za potrebe Evropskih univerzitetskih sportskih igara.
2. Alternativni smeštaj za stanare i stanarke iz 4. aprila za vreme renoviranja nakon Univerzijade.

Želimo da do 4. aprila na Dan studenata sakupimo 10. 000 potpisa kako bismo pokazali da naša borba za pravo na dom i svima dostupno obrazovanje ima podršku. U slučaju neispunjenja naših zahteva, nastavićemo da se samoorganizujemo protiv ove odluke i pozvaćemo na solidarnost sve studente i studentkinje i čitavu javnost u Srbiji dok ne primoramo institucije da čuju i uvaže naš glas.

Why is this important?

Prilikom donošenja navedene odluke studenti suštinski nisu konsultovani. Sve vreme studenti se drže u neznanju i neizvesnosti oko načina na koji će odluka biti sprovedena.

Mnoge naše kolege i koleginice će iseljavanjem iz domova, kao i pomeranjem ispitnih rokova otežano spremati ispite, neki će biti onemogućeni da na istim i prisustvuju, dok će veliki broj naših vršnjaka ostati bez budžetskih mesta, ali i bez prilike da se za ta mesta i bore. Mnoge naše koleginice i kolege rade kako bi finansirali sebi studiranje i život, tako da im je smeštaj u domu neophodan.
Studentski domovi služe kao potpora studentima koji bez smeštaja u domu ne bi mogli priuštiti studiranje; oni omogućuju da studiranje ne bude privilegija samo bogatijih delova stanovništva. Izbacivanje studenata na ulicu pokazuje odnos države prema pristupačnom studiranju: manjini koja ubira profit od Univerzijade on je važniji od toga da se studentima omoguće dostojanstveni uslovi za život. Sa ovakvim namerama institucija vreme je da se upitamo koliko dugo će institucija pristupačnih studentskih domova opstati, budući da se sve kreće u smeru poskupljenja i smanjenja broja mesta u studentskim domovima.

Ukoliko država nije u mogućnosti da obezbedi dom svojim studentima, potpuno je besmisleno da se ponudi za domaćina Univerzijade.

Studentski grad izgradili su upravo sami studenti, na radnim omladinskim akcijama otpočetim 1948. godine, koje su pokazale da ujedinjeni možemo izgraditi bolju budućnost, ali i ostaviti nešto budućim naraštajima. Kada su se studentska prava našla ugrožena u pokušaju urušavanja, privatizacije i komercijalizacije obrazovnog sistema, upravo su samoorganizovani studenti, od 2006. do danas, svojim protivljenjem uspeli da sačuvaju budžetsko finansiranje, kao i da održe budžetsku granicu na 48 ESPB-a i da održe mogućnost pete godine studija u budžetskom statusu.

Ujedinjeni možemo odbraniti naše studentske domove koje ćemo predati novim generacijama studenata uz nadu da se vredi boriti za bolje i pravednije društvo, koje će se uvek temeljiti na dobrom i pristupačnom obrazovanju.

Inicijativa Zaustavimo iseljavanje studenata iz Studentskog grada

P.S. napominjemo da Univerzijada nije odložena niti otkazana uprkos proglašenoj pandemiji koronavirusa, organizatori čak podstiču njeno održavanja. U slučaju da ipak bude odložena zahtevamo potvrdu, od onih na koje je upućena peticija, da kad god se bude održavala nećemo imati isti problem.

Belgrade, Serbia

Maps © Stamen; Data © OSM and contributors, ODbL


Reasons for signing

  • Jer država nema pravo da oduzima zakonski stečen smeštaj studentima u sred školske godine! Stekli smo puno pravo na zakonski raspisanom konkursu pravo na studentski dom DO KRAJA GODINE tj. do naredne raspodele i niko nema pravo da nas iseljava u korist neki pridošlica. Sramota!
  • Zato sto su maloumni ako iseljavaju studente zbog ljubljene im Univerzijade, jos usled pandemije. Sve je jasno
  • Zbog toga što je otezano ucenje i polaganje ispita usled cele ove situacije, i smatram da je svim studentima neophodno da budu u Beogradu da bi mogli izlaziti na ispite.

Updates

2020-03-15 18:28:28 +0100

1,000 signatures reached

2020-03-15 15:53:58 +0100

500 signatures reached

2020-03-15 14:05:54 +0100

100 signatures reached

2020-03-15 13:48:08 +0100

50 signatures reached

2020-03-15 13:26:57 +0100

25 signatures reached

2020-03-15 13:13:07 +0100

10 signatures reached